► Jako osoba dotknięta taką chorobą może mógłbyś wypisać jakieś wskazówki odnośnie tego jak utrzymać jelita w najlepszym stanie? Co wprowadzić w nawyk, czego nie robić, obowiązkowe produkty w diecie, produkty zakazane itd? Mógłbym, ale wypisanie tego w punktach, będzie zbytnio uproszczonym obrazem, wyrwanym z kontekstu. Temat nadaje się na [...]
Składniki: wędzony filet z piersi z kurczaka Mix sałat rzodkiewki papryka pestki dyni dowolne przyprawy Sposób przygotowania: Warzywa i pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki łączymy ze sobą Na wierzch posypujemy pestkami dyni Wartości odżywcze dla całości: Białko: 27g Tłuszcz: 12g Węglowodany: 7g 244kcal
[...] perosnalne rano, wieczorem i później jeszcze 2h rury co można uznać za solidny trening. Wczorajsza dieta: - sałatka jak zwykle i rogal - jabłko - kasza jaglana, warzywa, pestki dyni - kawałek batona białkowego (cały dzień mnie nosiło z głodu czy tam łakomstwa) - płatki jaglane, warzywa, trochę sera i coś tam jeszcze Dzisiaj - sałatka, bułka z [...]
[...] 50 węglowodany) Białko to głównie - mięso drób, wołowina, ryby, do tego jajka i soczewica, nabiał Tłuszcze to : także nabiał, olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy, masło, pestki dyni, Węgle to głównie: Kasze gryczana, jaglana, chleb żytni razowy, ryż, ziemniaki... Dodatkowo idą warzywa do każdego posiłku. Jem pięć posiłków starając się robić [...]
[...] że nie jest podstawą białka. Posiłki zbilansuj, nie zostawiaj samych białkowych. Słonecznik jest ok, pod warunkiem, że masz też inne źródła tłuszczu - daj raz migdały, raz pestki dyni a raz niech będzie ten słonecznik. Kaloryczność w górę i trening siłowy, bo gruba nie jesteś, ale widać, że brakuje tkanki mięśniowej, która by dodała estetyki [...]
[...] smażony na oleju beztłuszczowym (oli oli), drugi na oleju kokosowym. Sniadanie raczej na owsiance, czasem musli. Będę wymieniał źródła tłuszczy na różnego rodzaju orzechy, pestki dyni, ryba myślę zamiast kurczaka 2 razy w tygodniu. Proszę o informację ile kcl dodać i czy podnieść to węglami czy raczej tłuszczami, aby zbytnio się nie podlać. [...]
[...] próchnica, - stany lękowe. - osłabienie. Wśród najlepszych źródeł magnezu w diecie, zaliczyć należy: - wodę wysokozmineralizowaną (Muszyna, Muszynianka), - kaszę gryczaną, - pestki z dyni, - biała fasola, - orzechy laskowe, - płatki owsiane, - groch. Nie ma ich niestety wiele, a większość źródeł z wyjątkiem wody z zawiera składniki antyodżywcze, [...]
Jest jeszcze siemię lniane (kup ziarna i zmiel sam), awokado, są ryby, jest sezam, pestki dyni, wiórki kokoksowe, także...wiesz ;-) Na psokojnie, mięso tłustsze, czy olej kokosowy, masło klarowane.
[...] nogi. pogoda jest straszna. w mieszkaniu mam ciemno jak wieczorem. wczoraj na kolacji byłam na sałatce. Kiepskie zdjęcie, ale może kogoś zainspiruje- rukola, ser camembert, szynka parmeńska, pomidorki cherry, gruszka, orzechy włoskie, pestki dyni, sos bazyliowy. Jeju jakie to było dobre! /SFD/2017/11/25/4850580f67ce4925944ece50d148ad00.jpg
Sos boloński z marchewką Pizza ryzowo-gryczana Sałatka z knajpy- szynka parmeńska, rukola, camembert, gruszka, orzechy włoskie, pestki dyni, sos bazyliowy. Cos pysznego. /SFD/2017/11/26/bd1db4529af9468bb67405488cf7efc3.jpg /SFD/2017/11/26/b23be6f5c98e4ccab8b878a7c98afabf.jpg /SFD/2017/11/26/e8b7c6b3c363479499571fb3f3baa66d.jpg
Orzechy w sztuce kulinarnej są określeniem różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej lub kruchej skorupie czy łupinie. Zaliczyć do nich można: - orzechy włoskie, - laskowe, - pekan, - brazylijskie, - nerkowce, - makadamia, - pini, - migdały, - pistacje. Orzechy są cennych źródłem tłuszczów, witamin i składników [...]
Czytałem ten post, ale nie byłem pewien do czego mogę użyć takich produktów jak sezam, mak, kakao czy pestki dyni, jako że czasu na pieczenie ciasteczek itp. zbytnio nie mam. Ale z drugiej strony, popatrzę na przepisy w kuchni SFD i może coś wpadnie do głowy, dzięki.
Przecież masz do wyboru ogrom źródeł tłuszczów: masło, tłuszcze z mięs, nabiału, oliwa, olej kokosowy, olej lniany, tłuszcze z ryb, orzechy włoskie, laskowe, pekan, brazylijskie, nerkowce, migdały, pestki z dyni, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, masło klarowane. Nie ma znaczenia gdzie je użyjesz. Po prostu zjedz.
Omega 3 przedewszystkim tłuste ryby (epa i dha) bo są też omega 3 w olejach lnianym czy rzepakowym ale to są (ALA) i minimalnie konwertują do epa i dha. omega 6 olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i wyprodukowane z nich margaryny, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, orzechy ziemne.
W pierwszej kolejności - bcaa to strata pieniędzy. Vitargo stosujesz po treningu siłowym czy stricte tlenowym jak biegi czy rower? Owoce suszone do eliminacji, zastąp je świeżymi które bezapelacyjnie są bardziej wartościowe, stanowią źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów jak i błonnika który pożytecznie wpływa na mikrobiote [...]